Barcelona To Do

Tips en wandelroute door El Gòtico

Wandelroute door de wijk El Gòtico (2,5 km) 
Hieronder vind je een wandelroute door de kern van het hele oude centrum van Barcelona, Barrio Gòtico! Deze route is gemaakt op basis van mijn persoonlijke favorieten en met minder standaard dingen om jou een unieke ervaring te geven. Het is een heerlijke wijk om in rond te dwalen, maar kan ook erg druk zijn. Mijn advies is deze wijk daarom wat vroeger op de dag te bezoeken om de meest authentieke kant van deze wijk te kunnen ervaren. Fietsen is hier overigens niet aan te raden.

Om de kaart te gebruiken:
> Selecteer op het kaartje ‘meer opties’ (blauwgedrukt) om te openen in Google Maps;
> Vanaf een laptop kun je vervolgens de routebeschrijving verzenden naar je telefoon;
> Ook te openen op mobiel;
> Tip: Download de route offline zodat je deze in de stad zonder wifi kunt gebruiken;

Over deze wijk
Gòtic is één van de oudste wijken van Barcelona en nog steeds het middelpunt van de stad. De zeer bekende straat La Rambla is de straat die de wijk Gòtic en Raval van elkaar scheiden en een ‘’niet te missen straat’’ in Barcelona (waar ik overigens zelf liever niet meer kom). Sommige gebouwen staan er vanuit de Romeinse tijd en wanneer je door de kleine steegjes van deze wijk loopt, waan je jezelf ook even in een ander tijdperk. De gebouwen zijn niet voor niets zo dicht tegen elkaar aangebouwd, want dit had toen ook al als doel het zonlicht zoveel mogelijk tegen te gaan en de warmte buiten te houden.

De bewoners
De bewoners van deze wijk bestaat tegenwoordig uit een mix van heel veel verschillende mensen, in de loop der jaren zijn er heel wat Catalaanse inwoners verhuisd naar wijken buiten de stad. De voornaamste reden van deze verhuizingen zijn het hele drukke toerisme in deze wijk, (ik schreef hier eerder een artikel over, klik hier om te openen). Want yes, het is een mega drukke wijk vol met leven, zowel overdag als in de avond.

Ik zou zeggen geniet, wandel door de straatjes en let een beetje op voor de zakkenrollers.

Explore El Gòtic
Je startpunt van deze route is [A] Plaza Antonio López. Hier sta je voor een enorm gebouw, wat tot op heden nog steeds gebruikt wordt als postkantoor. Neem eens een kijkje binnen, het is echt authentiek. Vervolg je route via Mercé naar punt [B] Plaza de Mercè. Op dit plein is het tijdens de viering van La Mercé (jaarlijks in September) bomvol! Mooi kerkje om van binnen te bekijken. Wandel verder naar punt [C] Placa del Duc de Medinaceli voor een korte break op een bankje in de schaduw. Een klein verstopt straatje ‘Carrer de Sils’ brengt ligt op de route en brengt je naar een leuke binnenplaats, met de hippe koffie tent ‘Federal Café’. Vervolg de route naar [D] Placa Reial. Ook op dit volle en levendige plein, terrasjes in overvloed. Vanuit hier vervolg je de route door de wijk naar het schattige [E] Placeta del Pi. Vervolgens is het even goed kijken naar de straat die je moet nemen om de route te vervolgen: Carrr de l’Ave Maria. Om uiteindelijk te wandelen naar [F] Placa de Sant Felip Neri en door naar [G] Placa del Rei. Je wandelt zo door een mooi stukje met nog mooiere pleintjes. Verlaat dit plein en wandel naar punt [H] Placa de la Seu, een drukke plek waar van alles te zien is. Vanuit daar wandel je door de grote winkelstraten, bomvol ‘shop-ketens’ en neem eens de aflag naar [I] Placa de Vila Madrid. Het laatste stukje van je route gaat over de eerder benoemde en berichte straat La Rambla. Vervolg je route met als eindbestemming [J] Placa de Catalunya. 

Wandeling Gotico
Wandeling Gotico
Wandeling Gotico
Wandeling Gotico

Naast deze route door El Gòtico  is er ook een route (inclusief tips) door de wijk El Born beschikbaar.

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Bart Denteneer
  13 juli 2017 at 3:29 pm

  Mooie foto’s Jon en super leuke blog, ziet er super uit!

  • Reply
   Jonnie
   13 juli 2017 at 4:45 pm

   Dank je wel Bart!

Leave a Reply